|
Et kirkebryllup har som formål at markere et forhold mellem to mennesker. To personer siger for Gud og mennesker ja til hinanden. Et ja til i medgang og modgang at være der for hinanden "indtil døden jer skiller", som det hedder i ritualet. Ægteskabet bliver velsignet, hvilket betyder, at Gud giver tilsagn om at være til stede som en tredieperson med hjælp og støtte og styrke til at få det til at fungere - projektet med at "to bliver til et", som der siges om ægteskabet i Det gamle Testamente i Biblen.
|
Er man borgelig gift men dertil ønsker den kirkelige velsignelse, så er der blot en lille ændring i brylluppets forløb. I stedet for at sige "ja" til hinanden to gange siger man kun et "ja" til afsnittet om "at leve med hinanden i medgang og modgang ….indtil døden jer skiller."
|
Når I gifter jer, beholder I jeres egne navne. Ønsker I at få samme efternavn og eventuelt mellemnavn på bryllupsdagen, kan I søge om navneændring. Det sker på www.borger.dk, hvor I også udfylder ansøgning om at indgå ægteskab. I får efterfølgende tilsendt et nyt sygesikringsbevis.
|
En kirkelig vielse skal foregå i en kirke. Hvis parret ønsker at blive viet andre steder, skal biskoppen søges om tilladelse. En sådan tilladelse gives kun undtagelsesvis, bortset fra situationer, hvor vielsen må foretages på et hospital eller lignende.
Andre kirker
Ønsker man at blive viet i en anden kirke end Nørrelandskirken er præsterne villige til at følge med inden for rimelig geografisk afstand. Da må man selv aftale tidspunkt med den valgte kirkes kirkekontor eller præst.
|
I god tid kontaktes Kordegnekontoret for at aftale tid for vielsen. Derefter aftales tidspunktet med den præst man ønsker skal forestå vielsen. Kordegnen skal have en prøvelsesattest (som ansøges om på www.borger.dk - ansøgningen kan tidligst foretages 4 måneder før vielsen) og to vidners navne og adresser. I ugen op til brylluppet mødes parret og præsten til en samtale om vielsens indhold og forløb. Det er også ved den lejlighed, at der findes minimum 3 salmer fra salmebogen. Nogle ønsker at pynte kirken særligt på denne dag. Billeder er et eksempel på hvordan det kan gøres. Kirken har to blomsterstandere og blomsterholdere til bænkegavlene, der må bruges som det ønskes.
|
Salmebogen er fuld af gode salmer, man kan synge ved en vielse. Nedenfor er en liste over muligheder. Vil du gerne høre salmen, så klik ind på: salmebogen online- her kan man både høre melodien og se teksten.
|
Nr. 2 Lover den Herre Nr. 3 Lovsynger Herren Nr. 4 Giv mig Gud en salmetunge Nr. 5 O, havde jeg dog tusind tunger Nr. 6 Dig være, mildeste Gud fader Nr. 10 Alt hvad som fuglevinger fik Nr. 11 Nu takker alle Gud Nr. 12 Min sjæl du Herren love Nr. 15 Op al den ting
Nr. 234 Som forårssolen morgenrød Nr. 236 Påskeblomst Nr. 289 Nu bede vi den Helligånd Nr. 290 I al sin glans nu stråler solen ( synges omkring pinse ) Nr. 291 Du som går ud fra den levende Gud Nr. 292 Kærligheds og sandheds ånd
Nr. 321 O kristelighed Nr. 369 Du, som gi'r os liv og gør os glade Nr. 402 Den signede dag Nr. 403 Denne er dagen Nr. 435 Aleneste Gud Nr. 494 Kærlighed fra Gud Nr. 696 Kærlighed er lysets kilde
Nr. 700 Jeg ved en blomst ( evt. med alternativ melodi ) Nr. 702 Alterlyset i Herrens hus Nr. 703 Det er så yndigt Nr. 706 I blev skabt som mand og kvinde
Nr. 722 Nu blomstertiden kommer ( synges forår/forsommer ) Nr. 725 Det dufter lysegrønt af græs Nr. 726 Gak ud min sjæl, betragt med flid ( synges forår/forsommer ) Nr. 728 Du gav mig, o Herre ( synges om efteråret ) Nr. 747 Lysets engel går med glans Nr. 750 Nu titte til hinanden
Og fra 'Tillæg til Den Danske Salmebog, 1994' Nr. 913 Du som skilte jord fra himmel
|
Det er tilladt at fotografere og videooptage i kirken under hele vielsen efter aftale med præsten. Der må ikke kastes med ris i kirkens forhal af sikkerhedsmæssige grunde.
|
|
|